Waterpolo

Waterpolo

Als enige zwemvereniging in de wijde omgeving heeft Aqualeon een waterpolo afdeling.
Waterpolo is het beste te omschrijven als een balspel in het water. Het wordt wel eens vergeleken met handbal, maar dan in het water, maar met dit verschil dat je de bal slecht met 1 hand mag aanraken. Het waterpolospel wordt gespeeld door twee teams van 5 of 7 personen. Net als bij andere balsporten, zoals voetbal, handbal en hockey, is het ook bij waterpolo de bedoeling om zoveel mogelijk doelpunten te maken.
De sport waterpolo kan beoefend worden door zowel jongens als meisjes vanaf een leeftijd van 6 jaar. Wel is het zo dat je minimaal over zwemdiploma A en B dient te beschikken.

Op dit moment is er bij zwem en poloclub Aqualeon 1 herenteam actief in de competitie.
Ook heeft Aqualeon een jeugdafdeling, deze bestaat uit een groep jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Voor hen worden in de regio waterpolotoernooitjes georganiseerd.

 

Mini-waterpolo

Speciaal voor jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 11 jaar is er mini-waterpolo.
Mini-waterpolo is een speelse vorm van het echte waterpolospel. Het allerbelangrijkste bij mini-waterpolo is dat de kinderen met plezier in het water bezig zijn.

Door middel van spelvormen leren kinderen spelenderwijs de grondbeginselen van het waterpolospel, zoals daar zijn:

 • de verschillende zwemslagen
 • het oppakken, gooien en vangen van de bal
 • het leren spelen in teamverband

De spelvormen zijn toegespitst op de leeftijd van de kinderen.

Voor deze kinderen wordt ongeveer 1 keer per maand in de regio Midden en Zuid Gelderland door een zwemvereniging een mini-waterpolotoernooitje georganiseerd, hier kunnen de kinderen tegen leeftijdsgenootjes laten zien wat ze geleerd hebben. Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende leeftijdscategorie├źn en bij elke leeftijdscategorie gelden special regels:

 • Pupillen 3 – jongens en meisjes van 6 en 7 jaar
  Deze kinderen spelen in teams van 3 tot 5 kinderen, op een klein veld, met kleine doeltjes in het ondiepe gedeelte van een zwembad, waar ze dus kunnen staan. De kinderen mogen de bal met 2 handen gooien en vangen. Er wordt gespeeld met een speciale mini-waterpolobal
 • Pupillen 2 – jongens en meisjes van 8 en 9 jaar
  Deze kinderen spelen in teams van 4 of 5 kinderen, op een klein veld met kleine doeltjes in het diepere gedeelte van een zwembad, men kan dus niet meer staan. De kinderen mogen nog wel de bal met twee handen gooien en vangen. Er wordt gespeeld met een speciale mini-waterpolobal
 • Pupillen 1 – jongens en meisjes van 10 en 11 jaar
  Deze kinderen spelen in teams van 5 kinderen op een klein veld met kleine doeltjes in het diepe gedeelte van een zwembad. De kinderen moeten de bal met 1 hand gooien en vangen. Er wordt gespeeld met een speciale mini-waterpolobal

Meer weten? Kom gewoon eens kijken tijdens de trainingen. Voor trainingstijden zie de pagina ‘Info’.